Utstilling

Leonard Rickhard:
Mellom konstruksjon og
sammenbrudd

Gjennom et langt kunstnerskap har Leonard Rickhard etablert et karakteristisk og lett gjenkjennelig formspråk – en visuell signaturstil som har en egen plass i nyere norsk kunsthistorie.

Den 7. januar 2024 gikk Leonard Rickhard bort, 78 år gammel. Han gikk bort etter kort tids sykeleie, men rakk å gjøre utstillingen ferdig, og den er installert slik han og kurator Solveig Øvstebø planla den gjennom de siste tre årene. Med hans bortgang mistet Norge en av sine desidert fremste kunstnere.

«Maleriet, dette gamle og forterpede mediet, har krefter i seg til å ta imot vår moderne tid» – Leonard Rickhard


Denne utstillingen presenterer en kunstnerisk produksjon gjennom et halvt århundre, og viser samtidig hvordan Rickhard ufortrødent fortsatte sitt maleriske prosjekt godt inn i dets sjette tiår. Utstillingen er en sjelden mulighet til å oppleve den fulle bredden i kunstnerskapet og inkluderer tidlige eksempler på hans velkjente motivkrets. Blant de seneste arbeidene er nye versjoner av modellflybyggeren, et motiv Rickhard har arbeidet med i over 40 år, samt to monumentale malerier som han ferdigstilte spesielt for denne utstillingen.

Siden midten av 1970-tallet har Rickhard gjentatt mange av de samme motivene i maleriene sine. Gjennom hele karrieren opptrer motiver som fugleskapet, nattmaleren, modellbordet, bjørkeskogen og forlatte brakkebygg. Utstillingen tar utgangspunkt i dette sirkulære aspektet ved kunstnerskapet. Gjennom en serie med tilstøtende utstillingsrom, går utstillingen i dybden på de mest kjente motivene; bilder som ofte peker på et underliggende psykologisk og politisk alvor. Mange av maleriene er en bearbeiding av minner; erindringer fra kunstnerens egen barndom like etter andre verdenskrig, uttrykt i bilder hvor det usagte og uuttalte ofte er mer dominerende enn det eksplisitt politiske.

Leonard Rickhard (1945-2024) bodde og arbeidet i Arendal. Han var utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens Kunstakademi (Oslo, 1966-1972). Tidligere separatutstillinger inkluderer blant andre Trondheim Kunstmuseum (2020), ARoS (2016), Bomuldsfabrikken Kunsthall (2012), Festspillutstillingen, Bergen Kunsthall (2009), Sørlandet Kunstmuseum (2005), Astrup Fearnley Museet (2001) og Lillehammer Kunstmuseum (1996).

I forbindelse med utstillingen arbeider Astrup Fearnley Museet med en større monografi om Leonard Rickhard med bidrag fra både norske og internasjonale skribenter, blant andre Barry Schwabsky, Sabeth Buchmann og Sinziana Ravini.

Utstillingen er kuratert av Solveig Øvstebø


Utstillingsbrosjyren kan leses her

Anmeldelser:


Hva skjer

Kuratoromvisning | For medlemmer

Velkommen til kuratoromvisning med Solveig Øvstebø!

Hva skjer

Anne Weyer-Larsen om Rickhards modellflybygger | For medlemmer

Sammen med kunstformidler Anne Weyer-Larsen, inviteres Astrup Fearnley Museets medlemmer til et dypdykk i Leonard Rickhards motiv modellflybyggeren.