Utstilling

Rachel Harrison: Sitting in a Room

Denne høsten viser vi en stor separatutstilling av den amerikanske kunstneren Rachel Harrison som vil inkludere en rekke nyere arbeider.

Harrison er kjent for å arbeide innenfor et bredt spekter av kunstneriske uttrykk – både skulptur, tegning, fotografi og installasjon – og i denne utstillingen vil hun trekke nye linjer og kontaktpunkter verkene mellom.

Harrisons modus operandi er preget av en porøs og hybrid tilnærming til gjenstander – både de hun har laget selv eller har funnet. Det abstrakte uttrykket gjennomsyres av et mangfold av referanser som ofte får en skurrende, komisk effekt når det formale konkurrerer med en mer rampete bruk av elementer fra omverdenen.

Harrisons lagdelte og smidige måte å jobbe på gjør at hun unngår faste kategoriseringer og i stedet etablerer nye rammer for betrakterens møte med sine omgivelser. Både kulturelle symboler, kunsthistorien og utstillingsrommet utsettes for gransking der hierarkier flates ut i en demokratiserende prosess av siling og samling. Skillet mellom skulptur og base viskes ut, og hun bruker ofte kasser og tilfeldige pappkartonger som materiale i sine konstruksjoner – elementer som vanligvis brukes til å frakte og lagre de forbruksvarene som arbeidene hennes ellers består av. Innretninger hentet fra nederste trinn i kunstfeltets forsyningskjede, slik som pidestaller, avstivere og beskyttende deksler, dukker opp som ulike former inkorporert direkte i skulpturene. I utformingen av sine utstillinger er Harrison særlig oppmerksom på det spesifikke rommet og de fysiske betingelsene der kunsten vises. Kunstneren beskriver selv denne kommende utstillingen som verken en retrospektiv eller en oversiktsutstilling, men snarere en intuitiv kartlegging av de nyeste arbeidenes konseptuelle koordinater.

Rachel Harrison (f. 1966) bor og arbeider i New York. Denne separatutstillingen kommer etter en retrospektiv utstilling ved Whitney Museum of American Art (2019–20). Harrison har hatt separatutstilling eller stilt ut sammen med en annen kunstner ved blant annet følgende steder: Metropolitan Museum of Art, New York; Museum of Modern Art, New York; Cleveland Museum of Art; S.M.A.K., Gent; Kestner Gesselschaft, Hannover; Whitechapel Gallery, London; Portikus, Frankfurt; og CCS Bard, Annandale-on-Hudson, New York. Harrison er representert i flere sentrale offentlige samlinger over hele verden, blant annet Art Institute of Chicago; Astrup Fearnley Museet, Oslo; Centre Pompidou, Paris; Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington, D.C.; Metropolitan Museum of Art, New York; Moderna Museet, Stockholm; Museum of Contemporary Art, Los Angeles; Museum Ludwig, Köln; Museum of Modern Art, New York; Stedelijk Museum, Amsterdam; Tate Modern, London; Walker Art Center, Minneapolis og Whitney Museum of American Art, New York.

Bilde: Rachel Harrison, Venus, 2021 (detalj). Med tillatelse fra kunstneren, Regen Projects, Los Angeles, og Greene Naftali, New York. Foto: Evan Bedford.