Utstilling

Imagine Brazil

Imagine Brazil er den fjerde utstillingen i rekken av Astrup Fearnley Museets utstillinger med fokus på et lands kunstscene. Det er ikke kun én måte å oppsummere nasjonen eller landet Brasil på. Det samme gjelder for landets kunstscene. Dette er grunnen til at utstillingen er blitt kalt Imagine Brazil. Den viser en konstellasjon av verk av unge kunstnere, som reflekterer vårt syn på den fremvoksende brasilianske samtidskunsten.

Den brasilianske kunsthistorien er godt dokumentert, særlig den brasilianske modernismen, slik som konkretismen, neokonkretismen og Tropicália-bevegelsen, som utviklet seg uavhengig, men også i dyp dialog med ulike modernistiske tendenser i Europa og Nord-Amerika. Det er en kunsthistorisk arv som kan være ganske overveldende å følge opp for nye brasilianske kunstnere. Men som hver nye generasjon kunstnere, støttet av kritikere, kuratorer og gallerister, bryter de grenser og utformer nye konseptuelle premisser, ideer og kunstneriske visjoner.

Den nye generasjonen kunstnere beveger seg bort fra den rene modernistiske tradisjonen som har dominert den brasilianske kunstscenen de siste tiårene, og er mer opptatt av kunstproduksjonens konseptuelle premisser: kunst som kommuniserer om kunst, om hukommelse og selvrefleksjon, og fremfor alt, presserende sosiale og politiske spørsmål som diskriminering, rasisme, svikt i den modernistiske utopien, urban vold og utnyttelse av Amazonas-regnskogen. Kunstnerne som presenteres her behandler alt dette, men uten å forsømme de formelle aspektene som gir kunstverk dets visuelle effekt og originalitet.

For å sette den unge generasjonen kunstnere inn i en kontekst ble hver enkelt av dem bedt om å invitere en etablert kunstner som de mener har vært av betydning for brasiliansk samtidskunst eller for sitt eget arbeid. Responsen var variert og svært informativ med hensyn til det forholdet den fremvoksende kunsten har til brasiliansk kunsthistorie. Det har resultert i en utstilling av nye kunstnere sammen med et fragmentert bilde av deres bakgrunn. Utvalget viser en original og unik versjon av brasiliansk kunsthistorie.

Kuratorer: Gunnar B. Kvaran, Hans Ulrich Obrist og Thierry Raspail. Utstillingene er produsert i samarbeid med Musée d’art contemporain de Lyon.

Deltagende kunstnere (alfabetisk):
Jonathas de Andrade, Arrigo Barnabé, J. Borges, Sofia Borges, Rodrigo Cass, Adriano Costa, Deyson Gilbert, Fernanda Gomes, Marcellvs L, Milton Machado, Montez Magno, Cinthia Marcelle, Maria Martins, Thiago Martins de Melo, Rodrigo Matheus, Cildo Meireles, Pedro Moraleida, Paulo Nazareth, Rivane Neuenschwander, Paulo Nimer Pjota, Sara Ramo, Mayana Redin, Gustavo Speridião, Tunga, Adriana Varejão, Caetano Veloso og Carlos Zilio.

Artist’s Books – utstilling i utstillingen
Artists’ books har en lang historie innen brasiliansk kunst. Kunstformen opplever i dag økt interesse og produksjon, og har en sentral posisjon også blant de unge kunstnerne. I Brasil har artists’ books dannet sin helt egen historie. Der boken som medium veksler mellom ønsket om å bli lest og forstått, å bli presentert som et rent fysisk og skulpturelt objekt.

Kuratorer: Jacopo Crivelli Visconti og Ana Luiza Fonseca

Utstillingskatalog
I følge med utstillingen er det laget en katalog med tekster som presenterer alle kunstnerne. Den generelle brasilianske kunstscenen introduseres av Kiki Mazzucchelli, som jobber som kurator og kunstkritiker. Mazzucchelli er bosatt i London og gir et blikk på kunstscenen utenfra. Landet presenteres også mer spesifikt med tekster om kunstscenene i storbyene Rio de Janeiro og Sao Paulo, samt de fem regionene som deler inn Brasil fra nord til syd, øst til vest. Hver by og region presenteres av syv forskjellige forfattere. Forfatterne legger ikke nødvendigvis vekt på de samme kunstnerne og aspektene som utstillingen, derfor vil katalogtekstene og utstillingen være med på å utfylle hverandre. Katalogen er designet av Rune Døli.

Art Bags
Tradisjonen tro lages det et nett, Art Bag, til utstillingen. Denne gangen tre bager med ulike brasilianskinspirerte motiver. Det finnes nå 11 slike Art Bags som er laget til de ulike utstillingene ved museet. Også denne gangen er de eksklusivt designet av New York-baserte Anne Terada, som både er designer, fotograf og smykkekunstner. Bagene er for mange av museets besøkende blitt et samleobjekt.

I tillegg til Art Bags er det et stort utvalg av brasilianske artikler i museumsbutikken. Alt valgt ut med tanke på ordentlig håndverk og rettferdig handel.


Nettbutikk

Catalogue Imagine Brazil

kr 240
Kjøp