Arrangement

Drylongso (1998) | Filmvisning på Cinemateket

Stillbilde fra filmen Drylongso
Toby Smith som Pica

Et kjærlighetsfyllt sjangeroverskridende verk i en nydelig restaurert utgave. Visning av Cauleen Smiths første langfilm, Drylongso fra 1998, på Cinemateket i forbindelse med hennes utstilling The Deep West Assembly.

Cauleen Smiths første og eneste langfilm kom i 1998 og begeistret publikummere på en rekke toneangivende filmfestivaler. Spilt inn på 16mm, er dette et varmt portrett av to unge kvinner og en historie om utfordringer og vold, kreativitet og samhold i et afroamerikansk miljø.

Den unge fotostudenten Pica bor fremdeles hos moren som hun har et komplisert forhold til. Hun tjener penger som plakatopphenger, men jobben går ut over studiene. Hun vegrer seg for å arbeide i formatene lærerne ønsker og har ikke noe klart til avslutningsutstillingen, i stedet tar hun polaroidbilder – flyktige bevis på levd liv – av unge afroamerikanske menn og gutter fordi risikoen for at de skal dø er så stor. Drylongso følger Pica i en periode der hun blir venn med Tobi, som føler seg utrygg og vil ut av et voldelig forhold. Samtidig herjer en seriemorder i området.

Ladet med respekt og energi skildrer Drylongso (tittelen er et gullah-ord som konnoterer hverdag, det å måtte klare seg med lite) en virkelighet som i liten grad har blitt skildret i amerikansk film, og er talende nok en film som tematiserer synlighet og usynlighet. Cauleen Smith ønsket å utfordre og utvide forestillingene om det afroamerikanske, og ikke minst formidle dette fra et feministisk perspektiv. Pica er en uredd heltinne, som til enhver tid må håndtere problemer, trusler og tap. Gjennom kunsten sin, men også gjennom vennskapet med Tobi, oppdager hun strategier å håndtere dette på. I en viktig og rørende del av filmen finner Pica en egen kunstnerisk form, mening, samhørighet og frihet gjennom en installasjon hun skaper i nærmiljøet.

Til tross for mottagelsen og statusen som et høydepunkt i uavhengig amerikansk film, fikk Drylongso aldri kinodistribusjon, noe som gjorde at Cauleen Smith orienterte seg bort fra det tradisjonelle filmområdet. Fremdeles skremmende relevant og like forfriskende original, ble filmen restaurert av Oscar-akademiet og Janus Films i 2022 og er endelig tilgjengelig for et større publikum. Benytt denne sjansen til å se filmen på kino for første gang i Norge!

Spilletid: 1t 26m (86 minutter)
Produsert: USA 1998
Regi: Cauleen Smith
Medvirkende: Toby Smith, April Barnett, Will Power, Channel Schafer
Tale: Engelsk
Tekst: Utekstet
Aldersgrense: 12 år
Visningsformat: DCP
Bildeformat: 1.33:1

Astrup Fearnley Museet og Cinemateket 
Som del av utstillingen vises et program med Smiths filmer, for første gang på kino i Norge, i samarbeid med Cinemateket. Programmet inkluderer Smiths første spillefilm, Drylongso (1998), samt et utvalg av Smiths kortfilmer og videoer.


Utstillinger

The Deep West Assembly Cauleen Smith

Den amerikanske kunstneren Cauleen Smith har produsert eksperimentelle filmer og videoinstallasjoner i over to tiår.