Arrangement

Benedikte Holen om Per Inge Bjørlo

Benedikte Holen, kurator og fagdirektør for kunstavdelinga i Viti, om Per Inge Bjørlo og hans verk Livet (Kols) i Astrup Fearnley-samlingen. 

Gratis og åpent for alle, men krever påmelding. Begrenset med plasser. Arrangementet foregår på engelsk.

Arrangementet finner sted inne i museet ved Bjørlos skulptur Livet (Kols). Benedikte Holen vil holde en kort presentasjon om kunstnerens praksis og hans utstilling ved Jugendstilsenteret og KUBE i Ålesund. Deretter blir det en samtale mellom Holen og Owen Martin, kurator ved Astrup Fearnley Museet, der publikum inviteres til å delta og stille spørsmål underveis. Velkommen til en felles nærlesning av Bjørlos verk.

Per Inge Bjørlo (født 1952 i Ålesund; bor og arbeider i Hønefoss) har hatt en sentral posisjon i nyere norsk kunsthistorie siden han på 1980-tallet skapte en serie med fem installasjoner under tittelen Indre rom. Disse installasjonene inneholdt mye av det som har preget kunstnerskapet siden, med en ekspressiv utforsking av materialer hvor verkets ytre reflekterer en indre, psykologisk tilstand eller følelse. Hans skulpturelle arbeider bærer med seg et uttalt livsalvor, og arbeidenes tunge materialer reflekterer ofte temaer som lidelse, smerte og redsel. Livet (Kols) er en skulptur i blankt, rustfritt stål. Verkets mange føtter står på pigger på bakken, og skulpturen strekker seg først oppover i rommet, før den Krumbøyd lener seg over en mindre haug med pigger på gulvet. Verket er ett av flere portretter av kunstnerens mor som Bjørlo laget i samme tidsrom.  Piggene er ment å skulle vekke betrakteren, og antyder at man må være årvåken i møte med både kunstverket og livet. Det handler om eksistensielle erfaringer, og hvordan livet setter sine spor i alle mennesker.   

Benedikte Holen (f.1985) har vært fagdirektør for kunstavdelinga i Viti siden 2021. Hun har tidligere vært kurator ved Jugendstilsenteret og KUBE (2013-2021), der hun har jobbet sammen med en rekke kunstnere i utviklingen av solo- og gruppeutstillinger og arrangementsrekker, i tillegg til prosjekter i det offentlige rom. Den seneste utstillingen er «Per Inge Bjørlo. Glas, jord, eld» ved Jugendstilsenteret og KUBE (2023/24), kuratert i samarbeid med Solfrid Otterholm. Holen har vært forfatter og redaktør for flere utstillingspublikasjoner. I tillegg til diverse styreverv i kunstfeltet, har hun vært frilansskribent, gjesteforeleser og sensor. Holen har hatt opphold som curator-in-residence ved ISCP i New York (2018) og Laznia Center for contemporary art i Gdansk (2019). Hun har en MA i kunsthistorie fra Universitetet i Bergen (2011) og en grad i Skapende kuratorpraksis fra Kunst- og Designhøgskolen i Bergen (2014). 


Børre Sæthre, My Private Sky, 2001. Exhibition view, Before Tomorrow. © Astrup Fearnley Museet, 2023. Photo: Christian Øen.
Utstillinger

Astrup Fearnley-samlingen

Astrup Fearnley-samlingen er en av Europas mest omfattende samlinger av internasjonal samtidskunst.