Utstilling

Surrounding Bacon & Warhol

Det er en stor glede for Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst å invitere til årets sommerutstilling som tar utgangspunkt i Francis Bacon (1909-1991) og Andy Warhol (1928-1987). Bacon og Warhol var to av 1900-tallets store kunstnere med ulike tilnærminger til kreativitet, til skapelsesprosessen, til bilders natur og til kunstbegrepet generelt.

Bacon, som malte i første person, overførte sin brutale energi og gåtefulle symboler og metaforer direkte til lerretet, mens Warhol som arbeidet i tredje person, adopterte eksisterende former og figurerer fra mediesamfunnet og gjorde dem til sine egne gjennom forskjellige former for reproduksjon. Mens Bacon skriver seg inn i en lang og rik tradisjon av ekspresjonistiske malere, markerte Warhol begynnelsen på en ny, og mer distansert tendens i samtidskunsten – pop. Begge produserte meningsladede verk som er tvetydige og komplekse og svært innflytelsesrike.

I denne utstillingen vil nøkkelverk av Bacon og Warhol skape en intelligent dialog med noen av de mange forskjellige kunstnerne som arbeider innenfor eller i grenseland mellom disse to definerte kunstneriske uttrykkene, som utvikler sine egne kunstneriske språk med vekt på manipulasjon og transgresjon av motiver, og skaper indirekte og direkte forløp og fortellinger. Den besøkende vil på den ene siden kunne forføres av den maleriske ekspresjonismen som ofte innehar en provokativ tematikk, og på den andre siden utfordres av den filosofiske tilnærmingsmåten hos kunstnere som distanserer seg selv fra innholdet. Resultatet vil være en fascinerende opplevelse av rekkevidden og innflytelsen disse to viktige tendensene innen maleriet – ekspresjonismen og popkunsten – har hatt i kunsthistorien frem til i dag.

Utstilte kunstnere: Eduardo Arroyo, Francis Bacon, Peter Blake, Ross Bleckner, Bjørn Carlsen, Patrick Caulfield, Mirodrag Djuric Dado, Jim Dine, Carroll Dunham, Erró, Øyvind Fahlström, David Hockney, Jörg Immendorf, Olav Christopher Jenssen, Jens Johannessen, Allen Jones, Anselm Kiefer, Martin Kippenberger, Per Kirkeby, Ronald Brooks Kitaj, Markus Lüpertz, Malcolm Morley, Odd Nerdrum, Sigmar Polke, Gerhard Richter, Larry Rivers, Knut Rose, Bjørn-Sigurd Tufta, Vladimir Veličković og Andy Warhol. Det vil bli et arrangement på museet i forbindelse med utstillingen den 26. mai klokken 17.00.

Kuratorer: Gunnar B. Kvaran og Grete Årbu