Utstilling

Nate Lowman – Verk fra Astrup Fearnley-samlingen

I 2018 fyller Astrup Fearnley Museet 25 år! I løpet av året ønsker vi velkommen til flere mindre utstillinger med sentrale kunstnere i samlingen. Nate Lowman – Verk fra Astrup Fearnley-samlingen er den tredje i serien av våre jubileumsutstillinger.

Nate Lowman (f. 1979) ble raskt betegnet som et av stjerneskuddene på New Yorks kunstscene tidlig på 2000-tallet, kjent for sin skarpe og vittige vri på appropriasjon og smakshierarki i kunsten. Gjennom bruk og manipulasjon av visuelle elementer hentet fra populærkultur, nyhetsoppslag og graffiti, samt bruken av smileys og «bumper stickers», retter han oppmerksomheten mot voldsromantikk, kjendisdyrking og politiske forhold i det amerikanske samfunnet. I hans store collagearbeider opptrer kunsthistoriske referanser og medieoppslag om hendelser og livshistorier side om side og maner frem en mengde ulike muligheter og innholdsrike, åpne fortellinger. I denne sammenstillingen av objekter og motiver dannes det et personlig og komplekst narrativ, ofte med klare referanser og underliggende kritikk av det amerikanske samfunnet.

«Lowman er spesielt flink til å spore opp sterke og relevante bilder som har et felles meningsinnhold, og som brenner seg fast på netthinnen. Bildene hans er aldri uskyldige: De har et klart politisk budskap, som ofte handler om volden i det amerikanske samfunnet. De lagdelte fortellingene hans bærer i seg en sterk sans for rettferdighet. Likevel er ikke raseri den dominerende følelsen; det er snarere tristhet blandet med sarkasme og mørk humor.»
– Gunnar B. Kvaran, i sin introduksjon i minikatalogen som følger utstillingen.

Astrup Fearnley-samlingen inneholder en rekke av Lowmans sentrale verk fra de siste 14 årene, der Studio Terrane fra 2017 representerer det nyeste. Verkene spenner fra silketrykk og skulpturer til hans særegne alkyd-malerier og store veggcollager som kombinerer appropriert populærkulturelt materiale med egne maleriske og skulpturelle verk.