Utstilling

Jens Johannessen – Collage / Décollage

I tredje del av utstillingsserien der Astrup Fearnley Museet fremhever noen av samlingens mest sentrale kunstnerne, har vi gleden av å presentere Jens Johannessen.

Jens Johannessen (f. 1934) har siden sitt gjennombrudd på midten av 1960-tallet befestet sin posisjon som en av landets mest markante malere gjennom utstillinger i inn- og utland, samt innkjøp av landets fremste institusjoner. Johannessen har en viktig tilstedeværelse i Astrup Fearnley Samlingen, som inneholder noen av hans mest sentrale verk.

I en tid der utviklingen i kunsten gikk fra moderne til postmoderne, arbeidet Johannessen med maleriets muligheter og premisser. Med en vital malerteknisk tilnærming utviklet han sine kunstneriske metoder med bruk av teknikker i collage og décollage. Fra et tidlig, tilsynelatende ekspresjonistisk malerisk uttrykk utviklet kunstneren en kreativ arbeidsprosess der collage, sitater, stempler, sjablonger og utskjæringer introduseres i verkene. Denne utstillingen fokuserer nettopp på Johannessens bruk av teknikker innen collage og décollage. Allerede i røntgenbildene fra 1965 finner vi premissene for både skjærebildene Johannessen arbeidet med på slutten av 1960- til midten av 70-tallet, til hans sammensatte malerier med bruk av jernsjablonger og papirsjablonger. Ved kunstnerens mangfoldige bruk av collage og décollage videreutviklet han det maleriske medium ved å bruke og integrere allerede eksisterende motiver i maleriet og gav form til et særegent kunstnerisk formspråk.

Kuratorer: Gunnar B. Kvaran og Therese Möllenhoff