Utstilling

Elmgreen & Dragset – Biography

Biography er den første store utstillingen med kunstnerduoen Elmgreen & Dragset i Oslo. Utstillingen vil vise et bredt utvalg av arbeider fra deres komplekse univers, med skulpturer, performance og interaktive installasjoner. Verk fra slutten av 90-tallet vises sammen med noen av deres nyeste prosjekter og danner en unik innsikt i deres kunstnerskap.

Elmgreen & Dragset anser en utstilling for å være et kunstverk i seg selv, med all dens narrative, koreografiske og sosiale muligheter. Biography undersøker dermed selve betingelsene for det å stille ut.

Verk hentet fra svært ulike sammenhenger blir i utstillingen ført sammen og satt inn i nye konstellasjoner som genererer endrede lesninger og meningslag. Når man beveger seg gjennom museet vil omgivelsene oppleves realistiske for deretter å gli over i det surrealistiske og absurde. En del av museets hovedsal er forvandlet til en nattklubb, der publikum møter restene etter en fest, som vitner til en hendelse skjedd i forkant av utstillingsåpningen. I tillegg er deler av museet som vanligvis ikke brukes som utstillingsarealer inkludert i Elmgreen & Dragsets iscenesettelse. Allerede i museets garderobe vil overraskende elementer forberede publikum på en utstilling som en omsluttende teatralsk/filmatisk opplevelse.

På et semantisk nivå stiller Biography spørsmålet: Hvordan kan vi danne oss en identitet i dag, når forestillinger om klasse, kjønn, nasjonalitet eller til og med selvbildet knyttet til en persons alder, ser ut til å ha endret seg så radikalt? Hva er betingelsene som definerer selvet, når vi ikke lenger tydelig kan kartlegge og differensiere våre individuelle identiteter gjennom binære motsetninger og annerledeshet? Biografiske og fiktive identiteter kobles sømløst sammen og danner utstillingens narrative lag. Det personlige, det særegne og det utilpassede, brukes til å belyse det som betraktes som allment og felles.

Michael Elmgreen (DK) og Ingar Dragset (NO) har jobbet sammen siden 1995. De bor og arbeider i London og Berlin. De har gjort seg bemerket gjennom flere soloutstillinger internasjonalt. Blant annet ved Serpentine Gallery, Tate Modern and V&A i London, Museum Boijmans Van Beuningen i Rotterdam, ZKM i Karlsruhe Kunsthalle Zürich. I 2009 representerte de Danmark og Norge på Veneziabiennalen med en omfattende utstilling som fant sted både i den danske og den nordiske paviljongen, og i 2012 stilte de ut på Liverpoolbiennalen. Høsten 2013 fikk kunstnerne stor oppmerksomhet for deres ambisiøse utstilling Tomorrow ved The Victoria and Albert Museum i London hvor de transformerte deler av museet til en fiktiv, eldre og desillusjonert arkitekts leilighet.

Utstillingen ved Astrup Fearnley Museet er første del av en utstillingsserie i tre deler av Elmgreen & Dragset med tittelen Biography. Den vil etterfølges av utstillinger ved Statens Museum for Kunst i København og Tel Aviv Museum of Art.

I løpet av utstillingsperioden vil det lanseres tre publikasjoner: En tekstsamling hvor en rekke kunsthistorikere og andre fagfolk reflekterer over kunstnernes praksis, en omfattende bildebok med utgangspunkt i verket The Incidental Self samt en utstillingsguide til museets besøkende.

Kuratorer: Gunnar B. Kvaran og Kjersti Solbakken