Utstilling

Dan Colen – Peanuts

Dan Colen (f. 1979) er en del av den nye kunstscenen på New Yorks Lower East Side – den såkalte ’Bowery School’, og har gjort seg bemerket med sine personlige og referensielle arbeider. Hans kunst inviterer betrakteren inn i indre, personlige rom samtidig som den tar oss med ut i gatemiljøer fulle av heftige konfrontasjoner. Verkene er preget av alt fra graffiti og tyggegummi, til utforskninger av naturlige substanser som gress og møkk.

Dan Colens kunst forholder seg til kunsthistoriske forbilder som Jackson Pollock, Yves Klein, Jeff Wall og Richard Prince. Samtidig finner vi islett av religiøs metafysikk og Disneys tegneserieunivers. Flere av verkene har formelle likhetstrekk med abstrakt ekspresjonisme, men rommer i tillegg ulike meningsbærende lag og en unik balanse mellom form og innhold: hyperrealisme møter graffiti og abstrakt ekspresjonisme.

Dan Colens kunstneriske produksjon omfatter malerier, fotografier, skulpturer, installasjoner, readymades og film og inkluderer blant annet malte skulpturer med ’lavkulturelle’ referanser, graffitiinspirerte tekstmalerier og store installasjoner med performative elementer. Utstillingen inneholder verk fra de siste ti årene i tillegg til helt nye arbeider.

Peanuts er Dan Colen’s første soloutstilling i Norge og den første større museumspresentasjonen av hans verk, og det er en glede for Astrup Fearnley Museet å introdusere dette unge kunstnerskapet for et bredere publikum.

Kuratorer: Gunnar B. Kvaran, Hanne Beate Ueland og Grete Årbu