Utstilling

Alpha Crucis – Afrikansk samtidskunst

Alpha Crucis – Afrikansk samtidskunst utgjør siste kapittel i utstillingsserien som Gunnar B. Kvaran lanserte i 2005 for å utforske kunstscenen i forskjellige land og på forskjellige kontinenter. De øvrige utstillingene har tatt for seg USA, Brasil, India, Kina og Europa før turen nå har kommet til Afrika.

Utstillingen har som formål å vise originaliteten og mangfoldet blant afrikanske kunstnere som lever og arbeider i Afrika sør for Sahara. Som gjestekurator har museet invitert André Magnin, en kurator med et langvarig forhold til Afrika og med dyp innsikt, erfaring og kunnskap om kontinentets ulike lokale kunstscener. Magnin var blant annet en av kuratorene bak den legendariske utstillingen Magiciens de la Terre på Centre Pompidou og Grande Halle de la Villette i Paris i 1989, en utstilling som for første gang samlet verk av samtidskunstnere fra alle verdens kontinenter på ett sted.

Alpha Crucis er navnet på den klareste stjernen i Sydkors-konstellasjonen i Melkeveien. Den er en av de sterkeste og mest synlige stjernene på nattehimmelen, og den er en ledestjerne som viser retningen mot sør. Den er kun synlig fra den sydlige halvkule og er ofte benyttet av navigatører. Fordi den ikke er synlig i Vesten er den heller ikke nevnt i den antikke europeiske astronomien. Alpha Crucis viser retningen mot sør og å velge den som tittel til utstillingen er en bevisstgjøring om en nyorientering av kunstverdenens polaritet mot sør og for å imøtegå den uvitenheten om afrikansk samtidskunst som lenge har vært gjeldende.

Utstillingen samler 17 kunstnere fra syv afrikanske land. De tilhører ulike generasjoner og benytter seg av ulike praksiser. Utstillingen viser dermed et imponerende mangfold når det gjelder materialer, teknikker og fortellinger.

Kunstnere: Seyni Awa Camara (1945, Senegal), Omar Victor Diop (1980, Senegal), John Goba (1944-2019, Sierra Leone), Kay Hassan (1956, South-Africa), Romuald Hazoumè (1962, Benin), Nicholas Hlobo (1975, South-Africa), Lebohang Kganye (1990, South-Africa), Houston Maludi (1978, DR Congo), Abu Bakarr Mansaray (1970, Sierra Leone), Senzeni Marasela (1977, South-Africa), JP Mika (1980, DR Congo), Fabrice Monteiro (1972, Benin/Senegal), Rigobert Nimi (1965, DR Congo), Wura-Natasha Ogunji (1970, Nigeria), Chéri Samba (1956, DR Congo), Amadou Sanogo (1977, Mali), Billie Zangewa (1973, South-Africa).

Kurator: André Magnin (f. 1952 i Vesoul, Frankrike) er en uavhengig kurator og forsker med særlig fokus på samtidskunst fra ikke-vestlige kulturer. Hans kompetanse ligger spesielt på afrikansk samtidskunst og han var blant annet med på å lage den legendariske utstillingen Magiciens de la Terre på Centre Georges Pompidou og på Grande Halle de la Villette i 1989. Fra 1989 til 2009 drev han Pigozzi Collection i Genève som fokuserte på afrikansk samtidskunst sør for Sahara. Senere grunnla han MAGNIN-A som fremmer afrikansk samtidskunst i det internasjonale markedet.