Performance på Astrup Fearnley Museet!

Dato
30.04.2016
Time
13:00-14:00
Sted:
Astrup Fearnley Museet
Aktivitetskategori
Utstilling
Astrup Fearnley Museet er stolte av å presentere performancen "Ten in a Hat" (1969) av James Lee Byars i samarbeid med Peder Lund!


James Lee Byars mytiske performancer – for første gang i Norge!

Den amerikanske kunstneren James Lee Byars (1932-1997) regnes som en av performancekunstens mest innflytelsesrike og legendariske utøvere. På lørdag 30/4 har publikum første gang muligheten til å oppleve en av Byars legendariske performancer i Norge, når Astrup Fearnley Museet i samarbeid med Peder Lund setter opp Byars performance «Ten in a Hat». Performancen er del av et større performance-program arrangert av Peder Lund i forbindelse med galleriets utstilling James Lee Byars: Sphere Is a Sphere Is a Sphere Is a Sphere (19. mars – 11 juni).

I Ten in a Hat møter publikum ti utøvere som er forbundet ved hjelp av et sammenhengende, rosa hodeplagg med ti hetter. Utøverne manøvrerer seg gjennom rommene som ett og samme vesen, og fokuset er rettet mot erfaringen av tvungen, praktisk samarbeid i en situasjon der man er avhengig av hverandre for å kunne bevege seg rundt.

Byars kalte sine performancer for "plays" og antydet dermed at målet var å utforske menneskers sosiale atferd der både utøvere og tilskuere skulle bli bevisst sine oppfatninger og atferdsmønstre, og med det også sine begrensninger. Tidligere har performancen Ten in a Hat blitt vist på MoMA i New York, og det er en helt unik mulighet at den når den nå presenteres på Astrup Fearnley Museet.

James Lee Byars har vært en inspirasjonskilde for flere kunstnere, blant dem Matthew Barney. I Barneys siste film, River of Fundament, spiller Barney selv James Lee Byars og det refereres til ham flere steder i filmen.

* Gratis med inngangsbillett til museet.

VELKOMMEN!

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet